Tadaaa: Turkse moussaka

Al zeilend langs even reeks aan Griekse eilanden, maakt onze topkok Erdal een echte Turkse moussaka klaar voor de lunch. Dit is mijn tweede en hopelijk ook een succesvolle poging om het recept vast te leggen op papier, want eenmaal geproefd is direct verslaafd. Dit geldt ook voor de niet-verslavingsgevoeligen onder ons. Trust me!

Ingrediënten (4 porties):

  • 400 gram gehakt
  • 2 aubergines
  • 2 zoete groene pepers
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Zout
  • Gemalen komijn
  • Gemalen zwarte peper
  • Gemalen rode peper
  • Olijfolie
  • 400 gram rijst
  • Geraspte kaas
  • Muntyoghurt of tzaziki

We beginnen bij het begin…

Stap 1= schil de schil van de aubergine om en om (streep met schil – streep zonder schil – streep met – streep zonder etc.)

Stap 2= snijd de aubergine in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik en frituur deze tot ze lichtbruin zijn.

Stap 3= zet de oven alvast aan op 160 graden.

…nu verder met de saus…

Stap 4= snijd de ui in halve en de groene pepers (of groene paprika) in hele ringen, snijd de knoflook in dunne plakjes en snijd 2 tomaten al vast in blokjes.

Stap 5= gooi de ui, pepers, knoflook en het gehakt samen met een mediterraanste scheut olijfolie in een hoge pan (vuur nog uit).

Stap 6= voeg zout en de volgende kruiden toe (hoeveelheid naar eigen hand): gemalen komijn en gemalen zwarte en rode peper.

Stap 7= vuur aan, deksel op de pan en 5 minuten laten sudderen.

Stap 8= voeg na 5 minuten twee eetlepels tomatenpuree toe en laat 15 minuten staan op laag vuur met deksel erop (af en toe roeren).

Stap 9= voeg na 15 minuten de tomatenblokjes toe en laat het geheel nog 5 minuten sudderen.

…en dan nu het geheel oven-klaar maken…

Stap 10= gooi de aubergines in een ovenschaal en verspreid de saus hierover. Versier het gehaal met schijfjes tomaat.

Stap 11= zet de schaal gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.

…voor de finishing touch (aanbevelingen)…

Stap 12= strooi een beetje geraspte kaas over de maaltijd gedurende de laatste 5 minuten van de oventijd.

Stap 13= serveer deze godenmaaltijd met rijst en muntyoghurt of tzaziki voor de frisse touch.
Et Violà: moussaka. Eet smakelijk!

met loek koken 2

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s